Menü Keresés Belépés Regisztráció
Hungarian Yu-Gi-Oh Website!
Magyarország első számú Yu-Gi-Oh weboldala!
szabalykonyv';

Speciális Idézés

A Speciális Idézés (Special Summon, 特とく殊しゅ召しょう喚かん Tokushu Shōkan) bármilyen fajta Idézés a Normál Idézésen és a Flip Idézésen kívül. Rendszerint a játék mechanikája, egy kártya effekt vagy egy Idézési feltétel miatt következik be, ami ezt a kifejezést használja.

Nincs korlátozva, hogy a játékos hány alkalommal hajthat végre Speciális Idézéseket egy körben − a Speciális Idézés nem használja fel arra a körre a játékos Normál Idézését/Lefordítását. A Speciális Idézésnek nincs szüksége Áldozatra a magas Szintű szörnyekhez, ellentétben a Normál Idézéssel és a Lefordítással, kivéve egy kártya eltérő rendelkezésének hiányában.

A Rituális, a Fúziós, a Szinkró, az Xyz és a Pendulum Idézés mind Speciális Idézésnek számítanak.

A Speciális Idézések típusai


Két különböző típusú Speciális Idézés létezik. A típus jelöli, hogy milyen kártyákkal és effektekkel lehet válaszolni vagy negálni a Speciális Idézést. A Problémamegoldó Kártya Szöveggel nyomtatott kártyákról könnyedén megállapítható a Speciális Idézés metódusa: az olyan képességek, amik kettőspontot vagy pontosvesszőt tartalmaznak, Speciálisan Megidéződnek egy kártya effekt által (és így elindítanak egy Láncot), illetve az olyan kártyák, amik nem beépített Speciális Idézések.

Beépített Speciális Idézés


A Beépített Speciális Idézés (nem hivatalosan velejáró Speciális Idézés) egy olyan Speciális Idézés, amit a játék mechanikája révén (Szinkró, Xyz és Pendulum Idézés), a szörny saját Idézési feltétele (Nomi, Fél-Nomi) vagy egy Idéző szörny képesség által hajtunk végre.

Általában ezek akkor hajthatók végre, amikor a játék státusz nyitott a Fő Fázis alatt (pl. a "Cyber Dragon", a "Stardust Dragon", "Number 39: Utopia" és "Exodius the Ultimate Forbidden Lord"). Ezek sosem számítanak egy képesség teljesítésének a részének; az effektek, amik különben ezt tennék, ehelyett azonnal végrehajtanak egy Speciális Idézést, miután teljesülnek (pl. a "Formula Synchron" és az "Advanced Heraldry Art"), vagy éppen Speciálisan Idéznek egy olyan kártya effektje által, ami Szinkró Idézésnek vagy Xyz Idézésnek számít (pl. "Rank-Up-Magic").

A Problémamegoldó Kártya Szöveggel nyomtatott kártyák, illetve az Idéző szörny képesség vagy az Idézési feltétellel ellátott szörnyek, amik Speciálisan Megidézik önmagukat e módon, zárójelben határozzák meg a helyet, ahonnan Speciálisan Megidézhetők.

Van különbség az Idéző szörny képesség és az Idézési feltétel által Megidézett szörnyek között. Ha a szörnyet Normál Idézni/Lefordítani lehet, akkor a beépített Speciális Idézése lép működésbe egy Idéző szörny képesség által, ami egy Osztályozatlan Effekt. Ugyanez fordítva, ha a szörny egy Speciálisan Megidéződő szörny, akkor a beépített Speciális Idézése egy Idézési feltétel. Ez a megkülönböztetés hajszálnyi különbségeket eredményez; például "Vampire Grace" képességét aktiválni lehet, amikor "Goka, the Pyre of Malice" Speciálisan Megidéződött a saját Idéző szörny képessége által, de nem lehet akkor, amikor a "Vampire Genesis" Speciálisan Megidéződött a saját Idézési feltétele által.

A Beépített Speciális Idézés az egyetlen fajta Speciális Idézés, amit negálni lehet. Amikor a játékos megkísérli egy beépített Speciális Idézés végrehajtását, az Idézés negáló lehetőség megnyílik, lehetőséget adva mindkét játékosnak az Idézés negálására. Viszont a beépített Speciális Idézés végrehajtása nem megy Láncra, így az olyan kártyákat, mint a "Divine Wrath", nem lehet ráláncolni egy megkísérelt Idézésre.

Kártya effekt általi Speciális Idézés


A kártya effekt általi Speciális Idézés minden olyan Speciális Idézés, ami egy aktivált kártya beteljesülésekor következik be (pl. a "Monster Reborn" és "Gorz the Emissary of Darkness"). A Fúziós Idézések, a Rituális Idézések és a Rang-Emelések ebbe a csoportba tartoznak.

Ezeket a Speciális Idézéseket nem lehet negálni. Viszont meg lehet akadályozni a megtörténtüket első sorban azon effekt negálásával, ami végrehajtja a Speciális Idézést; így az olyan kártyák, mint a "Divine Wrath" és a "Dark Bribe", negálni tudják egy olyan szörny képesség vagy egy Varázs/Csapda Kártya aktiválását, ami Speciálisan Megidézne egy szörnyet. A "Solemn Judgment" negálhat akár egy Varázs/Csapda hatást (beleértve azt is, ami Speciálisan Megidézne egy szörnyet), akár egy beépített Speciális Idézést; viszont nem tud olyan szörny képességet negálni, ami Speciálisan Idéz.

Bár ritka, de egy aktiválódott kártya vagy effekt általi Speciális Idézés, ami nem történne meg azon effekt teljesülésekor, kivéve a Szinkró és az Xyz Idézést, szintén ebbe a kategóriába tartoznak. Az olyan kártyák, mint a "Revival Jam" és a "Memory of an Adversary", tudják végrehajtani ezt a fajta Speciális Idézést.

Idézés válasz lehetőség


Az Idézés válasz lehetőség egy nem hivatalos kifejezés az időzítés meghatározására, hogy milyen kártyák és effektek aktiválhatók válaszként egy sikeres Idézésre. Az olyan kártyák és effektek, amiket aktiválni lehet válaszként egy sikeres Speciális Idézésre, mint a "Torrential Tribute" és a "Bottomless Trap Hole", aktiválni lehet bármelyik Speciális Idézés után, függetlenül attól, hogy az beépített vagy kártya effekt általi. Viszont ezeket nem lehet aktiválni, ha egy szörny egy 2. vagy magasabb Láncszemű effekt által lett Speciálisan Megidézve, kivéve, ha a többi kártya és effekt, ami utána teljesülne, negálva lett. Ez azért van, mert kártyákat és effekteket nem lehet aktiválni egy éppen teljesülő Lánc közepén, és az utoljára teljesülő effekt (az 1. Láncszem) miatt ezek a kártyák lekésik az időzítést.

Ráadásul, ha a kártya effekt, ami Speciálisan Megidézi a szörnyet, végrehajt egy másik cselekvést is a teljesülés alatt, miután Megidézte a szörnyet (pl. a "Magical Dimension", a "Drill Warrior", a "Telekinetic Power Well", a "Trojan Gladiator Beast", stb.), akkor ez a lehetőség nem nyílik meg, és minden kártya, amit válaszként aktiválni lehetne az Idézésre, lekési az időzítést.
Forrás

Kommentek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!