Menü Keresés Belépés Regisztráció
Hungarian Yu-Gi-Oh Website!
Magyarország első számú Yu-Gi-Oh weboldala!
szabalykonyv';

Effekt Szörny

Különféle Effekt Szörnyek a D - Mind grafikáján
Az Effekt Szörnyek (Effect Monsters, 効こう果かモンスター Kōka Monsutā) narancssárga színű keretű Szörny Kártyák. Ellentétben a Nem-Effekt Szörnyekkel (különösen a Normál Szörnyekkel) ezen szörnyeknek már vannak képességeik (az angol animében Különleges Képesség), amit egyértelműen bizonyít az a tény, hogy az 'Effekt' altípus van az általános Típusuk (Hüllő, Varázsló, stb.) mellé írva. A képességek nagyon változatosak, és öt különböző típusba sorolhatók:

  • Folyamatos
  • Gyújtó
  • Kiváltó
  • Flip
  • Gyors

Van egy másik al-effekt Típus is, az Ál-Flip Képesség, ami lényegében a nyomtatott 'FLIP' szó nélküli Flip Képesség, és így ez a képesség Kiváltó Szörny Képességnek számít.

A Problémamegoldó Kártya Szöveg előtt megannyi Effekt Szörnynek, aminek olyan altípusa van, mint a Mese, a Gemini és a Tuner, ki kellett volna jelezni az altípusát a "/EFFECT" helyett. A PKSz bevezetésével ez többé már nem áll fenn, mivel az Effekt Szörnyeket könnyebb beazonosítani.

Néhány Fúziós, Rituális, Szinkró és Xyz Szörnynek van képessége, és éppen ezért Effekt Szörnynek számítanak. A Mese, az Unió, a Lélek és néhány Hangolódó szörny mind az Effekt Szörnyek típusai.

Egy Effekt Szörny képességét, ha különösen erős, egyensúlyozni kell maga a szörny Szintjéhez mért TP-ben és VP-ben történő viszonylagos gyengítésével (mint pl. az "Ancient Gear Engineer" és a "Needle Burrower" esetében). Emellett néhány olyan kártyának, aminek a TP-je túl magas a Szintjéhez mérve, lehetnek negatív képességei, hogy hátráltassa a használatát (mint "Giant Kozaky" és a "Giant Orc" esetében).

Néhány Effekt szörnynek van egy pont (●) mögé írt képessége. Ezek a pontok általában olyan képességeket reprezentálnak, melyek akkor aktívak, amikor bizonyos követelmények teljesülnek, és némely esetben ezt a képességet önmagában is negálni lehet, ha ezek a követelmények többé már nem teljesülnek (pl. a "Gadjiltron" szörnyek − az "Ancient Gear Gadjiltron Chimera" és az "Ancient Gear Gadjiltron Dragon" – különböző képességekre tesznek szert attól függően, milyen szörnyek lettek felhasználva az Áldozati Idézésükhöz; az "Infernity" szörnyeknek olyan képességeik vannak, melyek csak akkor aktiválódnak, amikor az irányítónak nincs kártya a kezében; míg a "Morphtronic" szörnyeknek kettő eltérő képességük van, és csak az egyik lehet aktív, amíg a szörny a megfelelő Csata Pozícióban áll). Néhány Effekt Szörnynek, aminek 2 vagy több pontja is van, általában olyan képességgel rendelkezik, mely választást ad az irányítónak, hogy mit kíván tenni az adott időben (mint pl. "Don Zaloog"-nak és a "Flying Fortress SKY FIRE"-nek), de néhány ilyen képesség aktiválásának van egy alapja (pl. "Neo-Spacian Glow Moss"-nak és Minden Fúziós Szörnynek, ami őt használja Fúziós Anyagként, valamint "Gorz the Emissary of Darkness"-nek és a "Dark Hunter"-nek).

Példa


Dark Magician Girl
Forrás

Kommentek

Avatar
Azok a szörnyek az utolsó mondathoz tartoznak: ...de néhány ilyen képesség aktiválásának van egy alapja..., mint pl. az érme feldobás.

ps. Örülök, hogy van, aki elolvassa :D
Avatar
Én a • osokhoz még hozzá tenném a nem választható Arcane Force szörnyeket