Menü Keresés Belépés Regisztráció
Hungarian Yu-Gi-Oh Website!
Magyarország első számú Yu-Gi-Oh weboldala!
szabalykonyv';

Varázs Kártya

VARÁZS (SPELL)
A Varázs Kártyák (Spell Card, 魔ま法ほうカード Mahō Kādo, vagy 魔法マジックカード Majikku Kādo "Magic Card", "Mágia Kártya" az OCG Series 3 korai kiadásaiban és az animében; japán szimbólum: 魔ま Ma vagy 魔マジック Majikku) TCG-ben egészen a Magician's Force kiadásáig Mágia Kártyák, zöld színű keretű lapok, olyan változatos hatásokkal, amikkel meg lehet változtatni a játék menetét. Egy Varázs kártyának gyakran csak egyetlen hatása van, amivel valamilyen bónuszt ad a használójának vagy gyengítést az ellenfélnek. Mindegyik Varázs Kártya 1-es Varázs Sebességű, kivéve a Gyors Varázs Kártyát, ami 2-es. Annyi Varázs kártyát aktiválhatsz és Fordíthatsz le egy kör alatt, amennyit csak akarsz. Aktiválás után a Varázs Kártyák (a Folyamatos Varázs Kártya kivételével) a Temetőbe kerülnek.

A Csapda Kártyákkal ellentétben a Varázs Kártyáknak megvan az az előnyük, hogy ki lehet játszani őket abban a körben, amelyikben felhúztuk, anélkül, hogy le kellene Fordítani. Egy Lefordított Varázs Kártyát aktiválni lehet ugyanabban a körben, amelyikben le lett Fordítva (kivéve a Gyors Varázs Kártyát).

Néhány nagyon erős Varázs Kártyát Tiltottak a Korszerűsített Formájú bajnoki játékokról, ilyen pl. a "Pot of Avarice". Sok esetben a Konami új, kevésbé erős lapokat adott ki e kártyák helyettesítésére. A "Pot of Avarice"-t helyettesítették a gyengébb "Pot of Dichotomy"-val, ami kevesebb szörnyet ad vissza, miközben Típus korlátozást kapott, amivel meggátolták a generikus felhasználást és a könnyű aktiválást.

A megfelelően alkalmazott egyszerű Varázs Kártya jelentősen megváltoztathatja a játékot a használója javára, vagy éppen megnyerheti neki a Párbajt.

Típusok


IkonTípus
Normál Varázs, aminek nincs ikonja a nyomtatott kártyákon,
de néhány videojátékban kapott egy nagy N betűt
Folyamatos Varázs, aminek végtelen szimbóluma van
Felszerelés Varázs, aminek célkereszt szimbóluma van
Gyors Varázs, aminek villám szimbóluma van
Mező Varázs, aminek iránytű szimbóluma van
Rituális Varázs, aminek kehely szimbóluma van

Példa


Monster Reborn

Kinézet


A Varázs Kártyák kinézete észrevehetően eltér a Szörny Kártyáktól, de nagyon hasonló a Csapda Kártyákhoz (a keret színét leszámítva).

Keret


A legszembetűnőbb különbség a Varázs Kártyák és a Szörny Kártyák között a keret színe. Míg a legtöbb Szörny Kártya citromsárga vagy narancssárga (vagy egyéb változatos színű − a fordító), addig a Varázs Kártyáké kékeszöld.

Kártya név

A kártya ezen része egyetlen jelentős változáson esett át − a Csoport szimbólum le lett cserélve egy Varázs szimbólumra, mivel a Varázs (és Csapda) Kártyáknak nincsenek Csoportjaik.

Kártya Típus
A Kártya Típus ott helyezkedik el, ahol a Szörny Kártyák Szintjei találhatók − a név alatt. Ez a szövegrész jelöli, hogy ez a lap egy Varázs Kártya. A "Spell Card" szöveg melletti kis ikon jelöli a kártya Típusát (lásd a fenti szimbólumokat).

Kártya grafika


A Monster Reborn eredeti japán (balra) és a szerkesztett nemzetközi grafikája (jobbra)
A kártya grafika itt is megjelenik, és egy vizuális értelmezést nyújt a játékosnak a felhasznált kártyáról. A TCG-ben megjelenő grafikák változhatnak néhány okból kifolyólag. A "Monster Reborn" esetében az eredeti grafikán egy Ankh szimbólum szerepel, de átrajzolták, hogy elkerüljék a vallási utalásokat. Az Ankh-ot jelenleg csak a japán nyelvű OCG-s kártyákon használják (a koreai a TCG-set használja).

Kártya szöveg doboz

Ellentétben a Szörny Kártya szöveg dobozzal (ami megjeleníti a szörny Típusát, TP-jét és VP-jét), a Varázs Kártyák szöveg doboza csak egyetlen célt szolgál − a kártya hatás megjelenítését.

Egyéb elemek


Minden alap kártya elem megjelenik a Varázs Kártyákon is. Ebbe beletartozik a Kiadás szövege, a Készlet Szám, a Kártya Szám, a szerzői jogi szöveg és az Anubisz Szeme Hologram.
Forrás

Kommentek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!