Menü Keresés Belépés Regisztráció
Hungarian Yu-Gi-Oh Website!
Magyarország első számú Yu-Gi-Oh weboldala!
szabalykonyv';

Hogyan játsszunk a neten?

Ezt a cikket azért írom, mert számtalanszor megkérdezték már, hogyan lehet ismerősök vagy éppen idegenek ellen játszani a neten. Az oldalon a legtöbben a YGOPro-t használjuk, így most ezt fogjuk nektek bemutatni. :)

YGOPro kezdőképernyő
A klienst INNEN lehet letölteni windows operációs rendszerre. (A kliens androidos telefonra is letölthető.) Ha más operációs rendszered van, akkor ahhoz INNEN tudod letölteni a kívánt verziót. Van egy újabb verzió, melynek YGOPro Links a neve. A program használata ugyanaz, de ez már az új szabályokat és a Link lapokat is tartalmazza. A YGOPro Links szintén INNEN tölthető le. Ha már nem működik a letöltési link vagy valami nem világos, akkor azt kérlek jelezd kommentben.


Amint letöltötted, ki kell csomagolni egy erre alkalmas programmal, például a WinRAR-ral. Ezt követően dupla klikk a ygopro_vs.exe fájlra és a jobb oldali képen látható, vagy legalábbis ahhoz hasonló felület fogad majd téged (a képekre kattintva nagyobb méretben is megtekintheted azokat). Nézzük hát meg mit is rejtenek az egyes menüpontok.

A Multiplayer menüpont

Multiplayer:

Ezen menüponton belül hozhatsz létre szobákat, vagy éppen csatlakozhatsz hozzájuk. Ezt követően pedig megkezdheted a játékot. Alapesetben a Linux szerver van kiválasztva. Alatta megadod a neved, majd a Join-ra kattintva pár pillanat elteltével automatikusan kapsz egy ellenfelet. Ebben az esetben a Párbaj Mód bármi lehet: Single, Match és Tag, azaz Egy fordulós, Három fordulós és egy Páros játék. Viszont ha nem várod meg míg ellenfelet kapsz és a Duel gombra klikkelsz, választhatsz a megnevezések melletti X gombra kattintva. Bármelyiket is teszed, a paklid kiválasztása után a Start gombra kikkelve, vagy a neved melletti jelölő négyzet bepipálásával kezdődik párbaj!

EU és USA szerver
Amennyiben az Europe vagy USA szervert választod, a Refresh gombra kattintva betöltheted a már létrehozott szobákat. Egy kiválasztott szobához dupla klikkel vagy annak kijelölésével és a Join gombra kattintva tudsz csatlakozni. Amennyiben sikerült, tehát nem kért olyan jelszót amit ne tudtál volna, vagy még nem kezdődött el a párbaj, a pakli kiválasztása után jelöld be a neved melletti jelölőnégyzetet és máris indulni fog a játék.
Ha viszont te szeretnél létrehozni ilyen szobát, a kiválasztott szerver melletti Host gombra kell kattintani. Itt megadhatod az Engedélyezett Lapokat (Allowed Cards), valamint a Párbaj Módot (Duel Mode). A többivel normál esetben nem kell foglalkozni, esetleg még a szobának megadhatod a nevét valamint a jelszavát ha egy bizonyos személlyel szeretnél játszani. Ezt követően leokézod és vársz az ellenfeledre :)

Lehetőség van helyi hálózaton is játszani, ami előnyösebb gyorsaság szempontjából ha egy hálózaton vagy az ellenfeleddel. Az Online fül melletti LAN Mode-ra kell klikkelni és a többi teendő pedig ugyan az mint ami az eddig leírtakban olvasható.

Al mode menüpont

Al mode (beta):

Ezen menüponton belül egy olyan párbajt hozhatsz létre, ahol az ellenfeled a saját paklid lesz. Amint beállítottad a kívántakat és az OKéra kattintasz, a számítógép kezébe adhatod egy általad létrehozott paklidat és megküzdhetsz vele egy másik vagy akár ugyan azzal a pakliddal. A Select Deck-nél adhatod meg azt a paklik, amellyel te játszanál, a Select Al Deck-nél pedig amit a gép kezébe adsz. Az Al Script-nél megadhatod milyen témájú a pakli amely ellen játszani szeretnél. Ha mindezzel megvagy, a már ismert módon elindítod a párbajt és reménykedhetsz benne, hogy nem ver el egy gép :) Azonban ez a funkció még nagyon kezdetleges, szóval nem kell csodákra számítani :)

Puzzle Mode menüpont

Puzzle Mode:

Ez egy olyan játékmód, ahol előre összeállított párbajokat kell egyetlen kör alatt megnyerni a rendelkezésre álló lapok segítségével. A listában ki kell választani egyet, majd az OKéra kattintva azonnal el is kezdődik. Figyelembe kell venni az ellenfeled lapjait is és alaposan át kell gondolni a lépéseket és azok sorrendjét, hogy sikerüljön egy kör alatt nyerned. Természetesen vannak könnyebb és nehezebb helyzetek is, de mind megoldható. Ez egy kiváló funkció arra, hogy új lapokat és új stratégiákat ismerj meg :)

Watch Replay menüpont

Watch Replay:

A játék során elmentett párbajokat e menüponton belül nézheted vissza. A kívánt visszajátszás kijelölése után megadható, hogy hányadik körtől kezdje és a Load Replay gombra klikkelve el is kezdődik. A visszajátszás megtekintésekor lehetőség van megnézni az ellenfeled összes lapját, és amikor újra játszol ellene, már nem okozhat meglepetést számodra, hacsak nem módosított rajta :) Az itt listázott fájlokat a játék fő könyvtárán belül a replay mappában találhatod meg, így akár el is küldheted ismerőseidnek, hogy visszanézzék milyet alakítottál :) Természetesen a fájlokat szintén e mappába kell bemásolnia, hogy megtalálhatóak legyenek a listában.

Deck Edit menüpont

Deck Edit:

Itt van lehetőséged létrehozni és összeállítani a paklidat, mellyel a későbbiekben játszani fogsz. Nagyon egyszerű kezelni. Új pakli létrehozásához a Delete gomb melletti üres mezőbe írd be annak nevét, majd klikk a Save as gombra. Ha ezt úgy tetted meg, hogy volt aktív pakli kiválasztva, akkor ki kell üríteni ezt az új paklit a Clear gombbal. Ezután a kereső segítségével megtalált lapok behúzhatóak a különböző pakli típusokba és amikor elkészült a Save gombra klikkelve el is menthető. Amennyiben nem jó az angol tudásod, weblapunk paklikészítő menüpontjában is hasonló módon összeállíthatod a paklidat immár magyar leírások segítségével, majd végül letöltheted azt a játék fő könyvtárában lévő deck mappájába és e menüponton belül szintén megtalálható, valamint módosítható lesz.

A menüpontok ismertetése megtörtént, kezdődjön hát a játék! :)

A játék kezdete
Rögtön a jól ismert kő-papír-olló játék veszi kezdetét, mely segítségével elválik, hogy ki kezdje a párbajt. Ezt követően mindenki felhúzza a lapjait és megkezdődik a játék. Tudni kell azt is, hogy teljesen automatizált minden, tehát nem lehet szabálytalanul játszani. A program felkínálja az adott szituációkban, hogy szeretnél-e valamilyen kártyát vagy kártya képességet használni vagy sem. Természetesen mindezt angolul, viszont nagyon egyszerű kérdéseket tesz fel, szóval nem kell aggódni, érteni fogja mindenki :) Az alábbiakban a játék során használható funkciók ismertetéséről olvashattok.

A kártyákra bal egérgombbal klikkelve előhívható egy menüpont, mely tartalma a következőek lehetnek (remélem nem hagyok ki semmit):
 • Normal Summon - Normál Idézés
 • Special Summon - Speciális Idézés
 • Flip Summon - Flip Idézés
 • Set - Lefordítás
 • Activate - Lap vagy képesség aktiválása
 • View - Temető, Extra Pakli vagy Xyz Alapanyagok megtekintése
 • To Defense - Védelmi Pozícióba váltás
 • To Attack - Támadó Pozícióba Váltás
 • Attack - Támadás

A kör fázisai közötti váltás a két térfelet elválasztó sávban található gombok segítségével valósíthatók meg, azonban bizonyos fázisok automatikusan kerülnek kiválasztásra. A gombok jelentései:
 • DP - Húzási Fázis
 • SP - Készenléti Fázis
 • M1 - 1. Fő Fázis
 • BP - Csata Fázis
 • M2 - 2. Fő Fázis
 • EP - Végső Fázis

Ezzel a cikk végéhez is értem. Úgy gondolom elég részletesen be lett mutatva a program ahhoz, hogy el tudj kezdeni játszani, azonban ha mégse, tedd fel a kérdésed egy komment formájában és válaszolok rá :)

Oktató videók


pj14 készített egy videót, melyben a cikkhez hasonlóan ismerteti a játék használatát, valamint pár fontos tudnivalót a játék elkezdéséhez:


Továbbá, Sumajer is készített egy videót a telepítésről és 1-2 extra lehetőségről is melyet itt lehet megtekinteni:

Kommentek

Avatar
Állítólag azért nincs a linkes pro-ba checkmate mert Gideonék költöztek, de nem szorgalmazzák Percyéknél h legyen megint mert állítólag azok most a linkes Al-en dolgoznak, szóval lehet rá számítani h lesz előbb vagy utóbb.
Avatar
A Linkes verzióban sajnos nincs AI mód. Reméljük később majd lesz. :S
Avatar
Az új Pro, ami a Link szörnyeket is tartalmazza, abban már nincs AI mode vagy csak én nem találtam meg?
Köszönöm a segítséget!
Avatar
Nem kell a jelszó ernő :D rámész a chekmate serverre és ott találsz két szerót, egy Usa-t és egy Eu-t. Ott lesznek a hosztok.


Csigi, ez jó ötlet volt.
Avatar
A hírben frissítve lettek a linkek, de ide is bemásolom. Innen mindkét verziót le tudjátok tölteni:
https://1drv.ms/f/s!AigirqaEYpzMawZLDew4dFN-IN0
1 - 5 | 6 - 10 | ... | 41 - 45 | 46 - 50