Menü Keresés Belépés Regisztráció
Hungarian Yu-Gi-Oh Website!
Magyarország első számú Yu-Gi-Oh weboldala!
szabalykonyv';

Forbidden One

Exodia
A "Forbidden One", a japán verzióban "Sealed One", és más néven "Exodia" (封(ふう)印(いん)されし, Fūinsareshi) kártyáknak egy archetípusa, mely először a Legend of Blue Eyes White Dragon-ban jelent meg, és az első kártyacsoport, amivel automatikusan lehet nyerni. A fő kártya, "Exodia the Forbidden One" (gyakran nevezik "Exodia's head"-nek) az első öt kiadott Effekt Szörny között van. A "Forbidden One" kártyák a sorozat legismertebb kártyái között vannak, mely jól ismert a hatásáról, amivel automatikusan lehet győzni, és hogy az animében Yugi volt az első, aki meg tudta Idézni Exodiát (az első epizódban). Habár sok ember egyszerűen csak "Exodia" kártyáknak nevezi őket, valóban csak a feje tartalmazza az "Exodia"-t a nevében, míg a többi darab az úgynevezett "Forbidden One"-ként van emlegetve az összes kártyában, amely hivatkozik rájuk; amikor máshol használod ezen az oldalon, az "Exodia" kifejezés csak az "Exodia the Forbidden One"-ban szerepel, vagy a teljes szörnyre használjuk.

Míg az eredeti "Forbidden One" szettet rendkívül nehéz volt beszerezni (mind az öt darab Ultra Ritka volt), addig az utánnyomásosak nem annyira ritkák; a bevett gyakorlat az, hogy "Exodia"-t Ultra Ritkára, a végtagokat pedig Gyakorira nyomtatják, így sokkal könnyebb megszerezni a szettet. Míg a "Forbidden One" talán az első Pakli Típus, még mindig népszerű számos új kártya támogatásával (különösen, új húzó motorok és húzó ciklusok).

Az "Exodia" egyike azon kevés kártyának, amellyel ki lehet jelenti a tényleges automatikus győzelmet. Mások is tartalmazzák ezt és a Meccs Győzelmeket, mint például a "Destiny Board", "Final Countdown", "Exodius the Ultimate Forbidden Lord", "Last Turn", "Vennominaga the Deity of Poisonous Snakes", "The Creator God of Light, Horakhty", "Number 88: Gimmick Puppet of Leo".

Figyelemre méltó, hogy "Exodia" volt az egyetlen szörny, amelyet valaha is kifejezetten említettek a szabálykönyvek, miután van az a szabály, hogy ha kigyűlik mind az 5 a kezedben, bármikor megnyerheted a Párbajt. Ez azonban azelőtt volt, mielőtt kibocsátottak volna más kártyákat is olyan hatásokkal, amelyekkel automatikusan lehet győzni. Exodiát azóta eltávolították a szabálykönyvekből, mert elegendő a fejre írni a hatását.

Exodia kártyák az animében
"Exodia" volt az első olyan kiszámíthatatlan és félelmetes erejű bestia, hogy felosztották öt egyedi részre - mindegyiket megbilincselték és mágiával zárták el az összes többi szörnytől (innen a "Forbidden One"). Ez megakadályozza, hogy a hatalmát valaha is újra használják. Ezt használta Shimon, Zorc Necrophades ellen, akivel szemben egyenlő volt, de "Exodia" vereséget szenvedett annak a ténynek köszönhetően, hogy Shimon egy halandó ember, míg Zorc-nak saját erőforrása van.

Ennek eredményeként a Yu-Gi-Oh kártyajátékban 5 különböző "Forbidden One" kártya van, mindegyik szimbolizálja a teljes Exodiának az egyes részeit. Ahhoz, hogy "Exodia" visszanyerje a teljes hatalmát, mind az öt lapot egyesítenie kell a játékos kezében. Ez hozza vissza a "Forbidden One" részeit, lehetővé téve "Exodia" kitörését - az ereje olyan nagy, hogy a Megidézése garantálja az automatikus győzelmet, függetlenül a szituációtól.

Exodiát a hatása a Duel Monsters isteni szörnyei közé emeli; ellentétben a többi Párbajban használatos szörnyekkel, "Exodia" nem támaszkodik támadásra és védekezésre - kijelenti az azonnali győzelmet, amikor teljes és vágatlan - minden alkalommal, amikor mind az 5 kártya össze van állítva a kézben, a tulajdonosa nyer.

Exodia kártyák


Exodia Necross
"Exodia" elsődleges célja, hogy automatikus győzelmet jelenthessünk ki mind az öt darab összegyűjtésével, azonban fel lehet használni más módszerekkel is. Az első ilyen "Exodia Necross" volt, amelyet a "Contract with Exodia" segítségével lehet Megidézni, és "Exodia" anime verziójában rendelkezik a majdnem-sérthetetlenséggel mindaddig, amíg a valódi "Forbidden One" darabok a Temetőben vannak. 500 TP-t kap a tulajdonosa minden Készenléti Fázisa alatt és nem pusztul el csatában vagy Varázs és Csapda hatások által. Automatikusan elpusztul, hogyha bármelyik az öt "Forbidden One" kártyából nincs a Temetőben. Köszönhetően a majdnem-legyőzhetetlenségének és, hogy növeli az erejét, ez akár egy ütőkártya is lehet, mivel nehezen lehet legyőzni, vagy egy biztonsági terv is lehet, hogyha a végén túl sok "Forbidden One" kártya van a Temetőben.

Exodius the Ultimate Forbidden Lord
A következő ilyen megtestesülése az "Exodius the Ultimate Forbidden Lord", amellyel alternatív módon lehet nyerni "Exodia"-val. "Exodius"-t csak úgy lehet Megidézni, hogyha visszahelyezzük az összes szörnyet a Temetőből a Pakliba. Amikor "Exodius" támad, muszáj egy szörnyet a kézből vagy a Pakliból a Temetőbe küldeni. "Exodius" 1000 TP-t kap az összes Normál Szörny után, ami a Temetődben van. Ha "Exodia" mind az öt darabja a Temetőben van "Exodius" hatása által, a játékos automatikusan megnyeri a Párbajt. Mivel a "Forbidden One" végtagok Nomrál Szörnyek, felerősítik "Exodius"-t, amikor a Temetőbe kerülnek a hatása által, így a jelenlétét a mezőn fenn kell tartani, ugyanakkor a hozzájárulásával megadatik a lehetősége az
Exxod, Master of the Guard
automatikus győzelemnek. Mivel a Megidézésének a feltétele, hogy visszahelyezzük a szörnyeket a Temetőből a Pakliba, lehetővé válik az automatikus győzelem akkor is, ha a "Forbidden One" darabok még a Megidézése előtt a Temetőbe kerültek, és valóban hasznos őket újra a Temetőbe küldeni.

Ezen kívül ott van még "Exxod, Master of The Guard", amely nagyban hasonlít "Exodia"-ra, bár a hatása nem az automatikus győzelem. Ugyanolyan szellemű, mint "Necross", tehát "Exodia" Zombi megfelelője, "Exxod" hasonlít egy teljes, bár még mindig bezárt "Exodia"-ra.

Exodia az anime szériákban


Yu-Gi-Oh!

A második anime szériában a "Forbidden One" kártyák arról voltak nevezetesek, hogy soha nem sikerült kijátszania őket senkinek egészen addig, amíg Yugi Muto az 1. epizódban egy Seto Kaiba elleni Párbaj alatt összegyűjtötte mind az öt darabot. Akkor jelent meg ebben a Párbajban "Exodia", amikor Yugi összegyűjtötte mind az öt darabot a kezében, ami után egy támadás indítására ösztönözte az "Exodia, Obliterate" ("Exodia, Eltávolítani") utasítással ("Hellfire's Rage, Exodo Flame!" az eredeti változatban). A támadás kiírtotta Seto mindhárom "Blue-Eyes White Dragon"-ját, és nullára csökkentette az Életpontjait.

Azonban Yugi nem használta többé a sorozatban az "Exodia" kártyákat, mert Weevil Underwood a vízbe dobta őket a hajóról a Párbajszigetre menet (miközben azt mondta: "Ez az én stratégiám!"); Joey Wheeler minden erőfeszítése ellenére csak két darabot tudott összegyűjteni.

Weevil Underwood tartja a kezében Exodia mind az 5 darabját, melyet Yugi adott át neki a 3. epizódban
A Párbajvárosban, Seeker a Ritkaság Vadászok tagja használta "Exodia"-t, hogy legyőzze Joey-t egy Párbajban. A Ritkaság Vadász következő Párbajában majdnem legyőzte Yugi-t, de vereséget szenvedett, amikor Yugi kiirtotta az "Exodia the Forbidden One" összes példányát a Paklijából a "Chain Destruction"-nel. Ezt követően, Yugi széttépte az "Exodia" kártyákat (különböző okok miatt az eredetiben és a szinkronizáltban. Az eredetiben a kártyák hamisítványok voltak. A szinkronosban az "Exodia" kártyák valódiak voltak, de láthatatlan tintával voltak megjelölve, így a Ritkaság Vadász tudta, hogy mikor húzna fel egyet).

A Virtuális Világban, Gozaburo Kaiba használt Exodia Paklit Seto Kaiba ellen abban a hitben élve, hogy mivel Yugi legyőzte Kaiba-t "Exodia" részeinek a kezébe való összegyűjtésével, Kaiba félni fog tőle. Azonban ahelyett, hogy összegyűjtötte volna "Exodia" részeit a kezébe, inkább leküldte őket a Temetőjébe, hogy Megidézze "Exodia Necross"-t. Kaiba képes volt legyőzni a félelmeit és látta "Exodia Necross" gyengeségeit és kivonta "Exodia" Temetőben lévő részeit a játékból a "Soul Demolition" használatával, ezáltal "Necross" tehetetlenné vált.

"Exodia Necross" hatása némileg eltért az animében. Különböző hatást kapott minden "Exodia" darab után a Temetőben. Immunis volt a Varázsokra, ha a Bal Lába (Left Leg) volt a Temetőben, immunis volt a Csapdákra, ha a Jobb Lába (Right Leg) volt a Temetőben, immunis volt a Szörny Effektekre, ha a Jobb Karja (Right Arm) volt a Temetőben és kapott 1000 TP-t minden csata után, ahol kalkulálni kellett, ha a Bal Karja (Left Arm) volt a Temetőben. Ha "a fej" a Temetőben van, akkor nem pusztul el csatában.

Exodia vs Zorc Necrophades

"Exodia" tesz egy utolsó megjelenést a 216. epizódban, a Párbaj Hajnalában, mint Shimon Muran Ka lelke. Shimon korábban már bezárta "Exodia"-t az isteni ereje miatt, de előhívta őt, hogy részt vegyen a Zorc Necrophades elleni csatában. Komoly erőfeszítés árán, de Zorc legyőzte "Exodia"-t, mert "Exodia" felhívta Shimon erejét, amíg Zorc a sötétség erejét használta. Kezdetben azonban úgy tűnt, hogy mindketten elpusztíthatatlanok, de a "The Forbidden One" életereje egyetlen embertől volt, ezért minden sérülés, amit "Exodia"-nak okoztak, Shimon is elszenvedett, és miközben Shimon volt az egyetlen halandó, nem volt képes arra, hogy sértetlen maradjon Zorc hatalmával szemben, így megengedve a Sötét Démonnak, hogy könnyedén félbe hasítsa "Exodia"-t, és eközben Shimon-t is megölje.

Yu-Gi-Oh! GX

A Yu-Gi-Oh! GX-ben "Exodia"-t két külön Párbajozó is használta. A Yubel-megszállott Marcel Bonaparte használt Exodia Paklit, amit eldobott, miután megszerezte a három Szent Bestiát. Ő adja oda az "Exodia" darabokat Adrian Gecko-nak egy üzlet keretein belül.

Később a szezonban, Adrian felfedezi "Exodia" pecsétjét a harmadik alternatív dimenzióban és rájön, hogy fel kell áldoznia egy hozzá közel álló személy Párbaj Energiáját, hogy felszabadítsa "Exodia"-t. Úgy döntött, hogy feláldozza az általa szeretett Echo-t, de Aster Phoenix ezt ellenezte. Ők ketten Párbajoztak és Aster képes volt blokkolni Adrian "Exodia" kártyáit a "Force of Four" használatával. Azonban Adrian képes volt arra, hogy visszatérjen az "Exodius the Ultimate Forbidden Lord"-dal. Echo önként feláldozza magát, hogy "Exodia" megjelenhessen, és annak ellenére, hogy Aster közel volt a győzelemhez, Adrian képes volt Megidézni "Exodia"-t, "Exodius" automatikus győzelmi szabályának köszönhetően és legyőzte Aster-t.

Adrian az Exodia Pakliját használta a Yubel-megszállott Jesse Anderson ellen, hogy a harmadik alternatív dimenzió királya váljon belőle. Azonban Jesse legyőzte őt, amikor Megidézte "Yubel"-t, amelynek hatása legyőzte Adrian-t, miközben megtámadta a "Grinder Golem"-et. Ha nem ez történik, akkor Adrian győzött volna, mivel négy "Exodia" darab volt a kezében és éppen felhúzta volna az ötödiket, mivel a Paklija tetejére tette azt a "A Feather of the Phoenix" segítségével.

Az animében "Exodius" hatása némileg különbözött. A "The Ultimate Ritual of the Forbidden Lord" által kellett Megidézni és immunis volt az ellenfél által irányított Szörny, Varázs és Csapda hatásokkal szemben. Ahelyett, hogy egyre nőtt volna az ereje a Temetőben lévő Normál Szörnyektől, csak akkor támadhatott, ha "Exodia" darabok voltak a Temetőben, és csak "Exodia" darabokat (másmilyen szörnyeket nem) küldhetett le a Paklijából vagy a kezéből a Temetőbe, amikor támadott. A feltétele a garantált automatikus győzelemnek ugyanaz maradt, vagyis az összes "Exodia" darabnak a Temetőben kellett kerülnie a saját hatása által.

Yu-Gi-Oh! 5D's

A Yu-Gi-Oh! 5D's szinkronizált változatában Yusei Fudo összehasonlította az "Earthbound Immortal"-okat "Exodia"-val, bár a fő összehasonlításaként "Exodia" és "Earthbound Immortal Ccapac Apu" méretét és hasonló testalakját vette figyelembe.
Forrás

Kommentek

Avatar
Ha összetesszük egy pakliba az Exodiákat, és kiegészítjük a Sphinx-ekkel (Andro, Teleia, stb.) plusz még néhány húzást és/vagy eldobást segítő kártyával, egész ütős kis paklit lehet összedobni, és vagy három, négyféleképpen is meg lehet nyerni egy párbajt.
Avatar
Az szép! Azért mekkora pech, hogy az egyik darab pont az utolsó lap :)
Avatar
Nekem volt egy nagyon epic jelenetem :D Haver mindig Exo deckkel jön (nem az alap, hanem egy saját összeállítás).. Alig volt LPje, és már majdnem DeckOutoltam.. Erre az utolsó körében felhúzta az utolsó lapját... Hát összejött neki az összes Exodia darab :DDD Meg is örökítettem: http://www.youtube.com/watch?list=UU72dUXYccvy71bpr4dJMwJg&feature=player_detailpage&v=cA2QloKmOrs

Avatar
Köszönöm, bár jó nagy szerencse volt! :)
Ezért is olyan izgalmas ez a játék. :)
Avatar
Köszi :)
Én meg gratulálok az exodia elleni győzelmedhez :)
1 - 5 | 6 - 10 | 11 - 15