Menü Keresés Belépés Regisztráció
Hungarian Yu-Gi-Oh Website!
Magyarország első számú Yu-Gi-Oh weboldala!
szabalykonyv';

Archetípus

Az archetípus a kártyák egy csoportja, mely a következő szabályokat tartja tiszteletben:

  • A csoport minden egyes kártyájának tartalmaznia kell egy közös kifejezést (az archetípus nevét), amely a kártyák japán nevében jelenik meg. Emellett a kártyának tartalmaznia kell egy archetípus feltételt a kártya leírásában, ami kifejezetten leírja, hogy a kártya az adott archetípushoz tartozik (például "Number 39: Utopia Beyond" japán neve). TCG-ben némely esetben az archetípus feltételeket a következetlenség miatt adták hozzá, amikor a kártyákat japánról fordították le (pl. "Chimera the Flying Mythical Beast" és az "Axe of Despair"). Azok a kártyák, melyek nem-japán neveikben ugyanolyan kifejezést tartalmaznak, nem feltétlenül kell hogy ugyan azon archetípushoz tartozzanak (például "Frog the Jam" nem "Frog" szörny).
    • A Ruby szöveg önmagában is tekinthető az archetípus tagjának (pl. a "Red-Eyes" archetípusba beletartozik minden szörny, aminek a japán neve tartalmazza a 「レッドアイズ」 kifejezést, akár alap szöveg, akár ruby szöveg). Azok az archetípus nevek, amik tartalmazzák az alap szöveget és a ruby szöveget is a japán nevükben, a kártyának pontosan része kell, hogy legyen mindkét archetípusnak (pl. a "NEX" nem egy "Neo-Spacian" kártya, mert a 「ネオスペーシアン」 (Neo-Spacian) nem csak az 「N」-re mutat).
      • A koreai kártyák esetében a rosz minőségű oldalszedők miatt az archetípus nevek, amik tartalmaznak ruby szöveget, egyedileg formázva, zárójelben kövezik a kártya szövegét: alap szöveg(ruby szöveg) (nincs közte szóköz).
  • Továbbá kell lennie legalább egy Támogató vagy Anti-Támogató Kártyának, ami az archetípushoz tartozik. Ez egy olyan kártya, ami "archetípus szörnyre", "archetípus kártyára", "archetípus Varázs/Csapda Kártyára", stb. hivatkozik (az Egyszerűsített Effekt Szöveg előtt "archetípust tartalmaz a kártya nevében") a kártya leírásában. Jegyezzük meg, hogy ezen kártyáknak az archetípust kell támogatniuk, nem csak az archetípus egy tagját.
    • A Starter Deck 2014-gyel kezdődően a japán kártya szöveg az "archetípus kártya", "archetípus Varázs/Csapda Kártya", stb. mintát követi a TCG-ben.

Példák az archetípusokra: "HERO", "Spellbook" és "Wind-Up".

Ugyanazon archetípus tagjai gyakran csak néhány Csoporton vagy Típuson osztozik (vagy mindkettőn).

Bár az archetípusba tartozás jogát a kártyák Japán neve adja, vannak olyan esetek mikor az Archetípusba való tartozás nem szándékos. Ilyen például a "Thought Ruler Archfiend", mely a Japán neve alapján "Mental Sphere Demon" a manga-exkluzív "Sphere" (スフィア) archetípusba tartozik annak ellenére is, hogy semelyik másik kártyával nem áll kapcsolatban a "Sphere" archetípusban.

Az archetípusokat gyakran használják a mangában és az animében az egyes karakterek személyiségének jellemzésére, az adott lelkiállapota vagy játékstílusától függően. A legtöbb nagy játékos nem használ archetípusokat a korai hiányuk miatt, de a játék fejlődésével Kaiba és Yugi Paklija is az archetípusokra épült, és később a többi játékosé is, mint Mai Valentine és Maximilliam Pegasus Paklija is. A Yu-Gi-Oh! GX sorozattól kezdve szinte az összes fő és mellék szereplő archetípusokra épülő paklit használt.

A kártyák azon csoportját, amik hasonló névvel és/vagy grafikával rendelkeznek, és nincs kifejezetten kártya hatások általi támogatása vagy anti-támogatása, szériának nevezzük.
Forrás

Kommentek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!