Menü Keresés Belépés Regisztráció
Hungarian Yu-Gi-Oh Website!
Magyarország első számú Yu-Gi-Oh weboldala!
szabalykonyv';

Xyz Idézés

Xyz Összefordított Hálózat az ARC-V-ben
Xyz Idézésnek ('ik-seez'-nek (ik-szíz-nek) ejtve; japánul エクシーズ召しょう喚かん Ekushīzu Shōkan, rövidítve Xエクシーズ召しょう喚かん a kártya szövegében a Duelist Alliance óta; kínaiul: 超量召喚 Chāoliàng Zhàohuàn "Exceeding Summon") az Xyz Szörnyek Extra Pakliból való Speciális Idézését nevezzük. Ezt a műveletet a Yu-Gi-Oh! ZEXAL animében láthattuk először.

Xyz Idézést akkor hajthatunk végre, ha kettő vagy több azonos Szintű szörny van a térfelünkön. Ezek a szörnyek lesznek az Xyz Alapanyagok, melyekkel megidézhetünk egy, a Szintjükkel megegyező Rangú Xyz Szörnyet.

Hogy Xyz Idézhess egy Xyz Szörnyet, rendelkezned kell a szükséges Alapanyagokként felhasználható, arccal-felfordított szörnyekkel a térfeleden, amiket egymásra teszel. Eztán Xyz Idézheted az Xyz Szörnyet az Extra Paklidból, mely az egymásra rakott Alapanyagok legtetejére kerül.

Az Xyz Alapanyagok nem kerülnek a Temetőbe, hanem közös Szörny Kártya Zónán osztoznak a Megidézett Xyz Szörnnyel, csak az alatt helyezkednek el. Ezen állásukban nem tekintendők szörnyeknek, sem pedig a mezőn levő lapoknak.

A Csapda Szörnyek felhasználhatóak Xyz Idézéshez, ellentétben a Jelképekkel. Jelképek csak a párbajtéren tartózkodhatnak, mint szörnyek, de ezen kívül sehol máshol, még a Temetőben sem.

Az Xyz Alapanyagok csata pozíciója nem lényeges; ha a segítségükkel Xyz Idéztél egy Xyz Szörnyet, az alatta levő Alapanyagnak használt szörnyek arccal-felfordított Támadó Állásba fordulnak függetlenül attól, hogy az Xyz Szörny, amit Xyz Idéztél, Támadó Állásban lett-e Megidézve, vagy Védekezőben.

Az Xyz Idézés a Speciális Idézések egyik típusa, az Xyz Szörnyek pedig ún. Csak-Speciálisan Megidézhető Szörnyek (gyakran említik egy lapon ezeket a szörnyeket a Nomi Szörnyekkel, és nevezik "Fél-Nomi"-nak őket).

Az Xyz Szörnyek legtöbbje rendelkezik olyan képességgel, melyeknek aktiválásához el kell távolítanunk róla egy Alapanyagot. Ez a Leválasztás. Mikor ez megtörténik, a leválasztott Alapanyag a Temetőbe kerül. Néhány Xyz Szörny negatívan ható képességgel is rendelkezik, mely akkor érvényesül, ha nincs Xyz Alapanyaga.

Ügyeljünk arra, hogy ha nem Xyz Idézéssel hívunk le egy Xyz Szörnyet, hanem akármelyik másik lehetséges módon, a megidézett Xyz Szörnynek nem lesznek Xyz Alapanyagai (leszámítva akkor, ha például az "Xyz Reborn"-nal idéztük meg), és ha van negatív képessége, az azonnal érvényesülni is fog.

Ha egy Xyz Szörny elhagyja a mezőt, vagy bármely egyéb hatás által megszűnik szörnynek lenni (például "Destiny HERO - Plasma" a Felszerelés Varázs Kártyájává teszi, vagy a "Number 101: Silent Honor ARK" Xyz Alapanyagot csinál belőle), akkor az Xyz Alapanyagok a Temetőbe kerülnek, hacsak a kártya leírásában nem olvasható más, mint az például a "Rank-Up-Magic" archetípus lapjain látható. Ha egy Xyz Szörny arccal-lefordított állásba kerül, az Alapanyagok maradnak úgy, ahogy voltak.

Mivel az Xyz Alapanyagok nem kezelendőek szörnyként, nem hatnak rájuk az olyan lapok, mint a "Dimensional Fissure" (amely kivon egy szörnyet ahelyett, hogy az a Temetőbe kerülne). Amíg a "Dimensional Fissure" a mezőn marad, a leválasztott Alapanyagok továbbra is a Temetőbe kerülnek. Ha az Xyz Szörny elhagyja a mezőt, az Xyz Alapanyagok attól még a Temetőbe kerülnek, és ha egy Xyz Szörny elpusztult és kivonódott, az Xyz Alapanyagai szintén a Temetőbe vándorolnak.

Ha egy kártya a képessége által kivonja a lapokat ahelyett, hogy azok a Temetőbe kerülnének (mint a "Macro Cosmos" vagy a "Banisher of the Radiance"), akkor, amikor egy Xyz Szörny elhagyja a mezőt, az Xyz Alapanyagai is kivonódnak. Egy Xyz Szörny továbbra is választhat le Alapanyagokat akkor is, ha egy ilyen kivonó képesség érvényben van, ekkor viszont a leválasztott Xyz Alapanyag kivonódik ahelyett, hogy a Temetőbe kerülne.

Az animében az eljárást, amivel Xyz Szörnyet lehet Megidézni, összefordításnak (overlaying) nevezik (hasonlóan ahhoz a módszerhez, amivel Szinkró Idézni lehet; ott egy (ritkán két) Tuner és egy vagy több nem-Tuner szörny összehangolásával (tuning) hajtanak végre Szinkró Idézést). Mikor Xyz Idézést hajtanak végre, egy vörös színű spirális portál, az Összefordított Hálózat (Overlay Network) jelenik meg. Az Xyz Alapanyagok energiává alakulnak, majd belépnek a portálba, ahonnan egy újonnan megszületett Xyz Szörny bukkan elő. Bizonyos szörnyek, különösen a Számozott ("Number") szörnyek rendelkezhetnek egyedi Összefordított Hálózattal, melyeknek esetleg más a színük vagy a formájuk. A spirál formájú portál ötlete a Konamitól származik a cég azon kijelentése alapján, miszerint az Xyz Szörnyek egy fekete lyukon keresztül érkeztek a mi univerzumunkba. Viszont a Yu-Gi-Oh! ARC-V-ben eddig az összes Xyz Idézés használta a galaxis-stílusú spirál portált, ezen belül is nagymértékben a "Number" kártyák a Yu-Gi-Oh! ZEXAL-ból.

Hogyan kell Xyz Idézni


Egy 4-es Szintű szörny + Egy 4-es Szintű szörny = Egy 4-es Rangú Xyz Szörny, kettő Xyz Anyaggal

Érdekességek


  • Mikor az Xyz Szörnyek OCG-ben megjelentek, tévesen "Exceed Szörnyek"-nek fordították őket s rajongók (az angol "exceed" szó azt jelenti, "kiemelkedik", "felülmúl" vagy "meghalad" (valamit)). Az "Xyz" maga nem értelmes szó, és nem egyértelműsíthető a kiejtése. Az "exceed" szó volt a japán エクシーズ (ekushiizu) legvalószínűbbnek tűnő megfelelője, talán azért, mert a エクシーズ igazából egyike az "exceed" szóra használ japán fonetikus átírások egyikének.
    • Ezt a kifejezést használják hivatalosan a kínai OCG-ben, ahol az "Xyz"-re a "超量" vagy a szó szerinti "exceed" kifejezést használják.
Forrás

Kommentek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!