Menü Keresés Belépés Regisztráció
Hungarian Yu-Gi-Oh Website!
Magyarország első számú Yu-Gi-Oh weboldala!
szabalykonyv';

Xyz Szörny

Példa egy Xyz Szörnyre
Az Xyz Szörny (japánul エクシーズモンスター vagy Xモンスター; Ekushīzu Monsutā) a Szörny Kártyák egy típusa, melyeknek lapja fekete színű. Az Extra Pakliban tárolandók. A kártyák kerete stilizált; megannyi csillag száguld tova az űr végtelenjébe. A Konami állítása szerint az Xyz Szörnyek antianyagból készültek, és egy fekete lyuk másik oldaláról utaztak Yumáék dimenziójába.

Szint helyett az Xyz Szörnyek Ranggal rendelkeznek. Ezt a Rangot az Xyz Idézéshez alapanyagként használt szörnyek Szintje határozza meg. A Rangokat sorban elhelyezkedő fekete gömbökkel, s bennük sárga csillagokkal ábrázolják, ellentétben a többi szörny Szintjével, melyek piros gömbökkel, s bennük sárga csillagokkal láthatóak, továbbá a Rangokat jelölő csillagok balról jobbra sorakoznak fel a többi szörny Szintjét jelölő csillagokkal ellentétben, melyek jobbról balra (a Rangok elhelyezkedése hasonlít a Sötét Szinkró Szörnyekéihez). Mindazonáltal, a Szinkró Szörnyekkel ellentétben, egy Xyz Szörny Rangja nem a lehívásához szükséges szörnyek Szintjeinek összege; ha 2 darab 3-as Szintű szörny kell az Xyz Szörny lehívásához, akkor a szóban forgó Xyz Szörny nem 6-os Rangú lesz, hanem 3-as.

Egy Xyz Szörny Rangja NEM a Szintje! Az Xyz Szörnyeknek nincsenek Szintjeik, ennélfogva nem lehet őket felhasználni Szinkró Idézéshez vagy Xyz Idézéshez, hacsak nincs leírva egy Xyz Szörnyhöz, mint követelmény. Az olyan lapok képességei, amelyek Szinttel rendelkező szörnyekre hatnak (például a "Gravity Bind", a "Level Limit - Area B", a "Roulette Barrel", a "Star Changer" és még a "Burden of the Mighty" is), semmilyen körülmények között sem használhatóak Xyz Szörnyek ellen.

A legtöbb Xyz Szörny képességének bevetéséhez szükséges leválasztanod (vagyis a temetőbe küldened) egyet az Xyz Alapanyagai közül, ez viszont korlátozza a képességeik felhasználhatóságát. Ha egy Xyz Szörnyet eltávolítottak a mezőről, az Xyz Alapanyagai a temetőbe kerülnek. Néhánynak közülük vannak negatív képességei is, melyek akkor lépnek érvénybe, ha nincs Xyz Alapanyaguk; vagy olyan képességeik, melyek csak akkor aktiválódnak, amikor van Xyz Anyaguk, szóval takarékoskodjunk azokkal az Alapanyagokkal.

Általában a 3000-es TP-vel megegyező vagy azt meghaladó Xyz Szörnyek rendelkeznek negatív effektekkel, vagy nehezen teljesíthető idézési követelményekkel (magas Szintű szörnyek, vagy kizárólagos Alapanyagok). Emellett az Xyz Szörnyek hátránya az is, hogy jellemzően csak akkor vethetik be a képességeiket, ha rendelkeznek Xyz Alapanyaggal, vagyis gyakran csak egyszer-kétszer leszünk képesek bevetni az Xyz Szörnyünk képességét a rajta levő Alapanyagok függvényében. Mindazonáltal könnyű őket megidézni, mivel nem igényelnek külön Szörny Kártyatípust (mint mondjuk a Hangoló) vagy Varázslapot (mint például a Rituális Varázslapok és a Fúzió Varázslapok). Viszont nem igen van megszabva, hogy mit használhatsz Xyz Alapanyagnak, úgyhogy szinte minden pakliba beleillenek.

Az Order of Chaos kártyacsomagban annak idején forgalomba hoztak egy sajátos Xyz Szörnyet. Ez nem más, mint "Number C39: Utopia Ray", melyet úgy is meg lehet idézni, hogy Xyz Alapanyagként használjuk fel a mezőnkön lévő felfordított "Number 39: Utopia"-t; az ő Xyz Alapanyagai ugyanúgy Number C39 Alapanyagaivá is válnak. Ezt a fajta Xyz Idézést Xyz Evolúciónak hívják, melyben egy már lent lévő Xyz Szörnyet használnak fel Alapanyagként egy másik megidézéséhez. Ilyen szörnyek többek között a "Constellar Ptolemy M7", "Gaia Dragon, the Thunder Charger" és a "Downerd Magician".

Ebből az Xyz Idézési fajtából további, még bonyolultabb idézési formák fejlődtek ki, mint például a Rangemelés (Rank-up), mely a "Rank-Up-Magic" Varázslapokat használják az Xyz Idézések végrehajtásához. Az ily módon megidézett Xyz Szörnyek mind "Number C" vagy "CXyz" szörnyek (kivéve azok az Xyz Szörnyek, melyeket a "Rank-Up-Magic Astral Force"-szal idéznek meg), magasabb Ranggal rendelkeznek, mint az a szörny, amiből "felfejlesztették", és mindegyikükhöz Xyz Idézni lehet a hagyományos módon is, viszont azzal sokkal nehezebb, különösen a magasabb Rangú Xyz Szörnyek esetében, na meg ha kizárólagos szörnyek kellenek Alapanyagnak. Legtöbbjük igényli, hogy Xyz Alapanyagként rá legyen csatolva az előző formája, hogy képes legyen aktiválni a fő képességét. Jó néhány "Number C" és "CXyz" rendelkezik olyan képességgel, amellyel sérülést róhatnak ki az ellenfél Életpontjaira. Itt van néhány példa: többek között "Number C39: Utopia Ray V", "Number C96: Dark Storm", "Number C101: Silent Honor DARK", "CXyz Skypalace Babylon" és "CXyz Coach Lord Ultimatrainer". A "Rank-Down-Magic Numeron Fall" kivétel azon Varázslapok közt, melyekkel Xyz Idézés hajtható végre, mivel ezzel a lappal egy Xyz Szörnyet felhasználva egy Ranggal alacsonyabbat hívhatsz le (bár ez csak az "Utopia" archetípusnál használható).

Abban az időben, amelyben az Arc-V játszódik, az Xyz Idézést egyértelműen egy magasan fejlett művészetnek tekintik, éppen ezért a Leo Párbaj Iskolának csak a felső tagozatos diákjainak javasolják a megtanulását.

Érdekességek


  • Mikor az Xyz Szörnyek OCG-ben megjelentek, tévesen "Exceed Szörnyek"-nek fordították őket rajongók (az angol "exceed" szó azt jelenti, "kiemelkedik", "felülmúl" vagy "meghalad" (valamit)). Az "Xyz" maga nem értelmes szó, és nem egyértelműsíthető a kiejtése. Az "exceed" szó volt a japán エクシーズ (ekushiizu) legvalószínűbbnek tűnő megfelelője, talán azért, mert a エクシーズ igazából egyike az "exceed" szóra használ japán fonetikus átírások egyikének.
    • Ezt a kifejezést használják hivatalosan a kínai OCG-ben, ahol az "Xyz"-re a "超量" vagy a szó szerinti "exceed" kifejezést használják.
  • Az Xyz Szörnyek hasonlóan fontos szerepet töltenek be a Yu-Gi-Oh! Zexal animében, mint a Szinkró Szörnyek a Yu-Gi-Oh! 5D's animében. Mindkét fajta szörny (az Xyz-k közül inkább a Számozottak) szerepet játszik a világ pusztulásában.
    • Továbbá az Xyz Szörnyek ellentettjei a Szinkró szörnyeknek azt illetően, hogy színük fekete, míg a Szinkróké fehér, és a Rangjuk és Szintjük a kártya két ellentétes szélétől indulva sorakoznak fel. Megemlítendő az Evilswarm archetípus, melynek Xyz Szörnyei közt néhány Szinkró szörny hasonmását vélhetjük felfedezni.
  • Az animében egy Xyz Idézés alkalmával az Xyz Alapanyagok a Csoportjuk színével megegyező színű fényjelenséggé válnak. Aztán, miután az Xyz Szörny megidéződött, az Alapanyagok a megidézett szörny Csoportjával megegyező színű fénygömbként keringenek körbe-körbe körülötte.
    • A FÉNY Csoportúak Alapanyagai sárgák, a SÖTÉTeké lila, a TŰZeké piros (vörös), a VÍZeké kék, a SZELEKé zöld és a FÖLDeké narancssárga - mindegyikük a spektrum egy-egy látható színében fénylik. Ha azonos Csoportú szörnyeket használnak fel Xyz Idézéshez, Alapanyagként esetleg a fénygömbjük színének árnyalata lehet eltérő.
  • Minden Xyz Szörny Kártya kerete (a fekete rész) hasonlít a "Rank-Up-Magic Numeron Force" Varázslapon látható képhez.
Forrás

Kommentek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!