Menü Keresés Belépés Regisztráció
Hungarian Yu-Gi-Oh Website!
Magyarország első számú Yu-Gi-Oh weboldala!
szabalykonyv';

Szinkró Szörny

Flamvell Uruquizas és Hydro Genex a Star Shift grafikáján
A Szinkró Szörny (japánul: シンクロモンスター (S(シンクロ)モンスター a kártya szövegében a Duelist Alliance óta) Shinkuromonsutā; kínaiul: 同步怪獸 Tóngbù Guàishòu "Szinkronizált Bestia") a Szörny Kártyák egyik típusa, melyek először a Starter Deck 2008-ban jelentek meg. A kártyalapjuk színe fehér. Ezek a kártyák az Extra Pakliban helyezkednek el.

Hogy meg lehessen Idézni, a Szinkró Szörnyeknek arccal-felfordított Tuner Szörnyekre van szükségük a mezőn. Amikor a Tuner Szörny és bármelyik más arccal-felfordított szörny összeadott Szintje pontosan megegyezik a Szinkró Szörny Szintjével (nem lehet több vagy kevesebb), és ha meg szeretnéd Idézni, akkor elküldöd azokat a Temetőbe, és Szinkró Idézheted a Szinkró Szörnyet. A felhasznált szörnyekre Szinkró Anyag Szörnyekként utalunk.

Néhány Szinkró Szörny Anyag Szörnyként követel meg egy konkrét Tuner Szörnyet azért, hogy Szinkró Idézni lehessen (mint "Moon Dragon Quilla"), vagy speciális Típusú szörnyet (mint "Driven Daredevil") vagy éppen Archetípust (mint "Thor, Lord of the Aesir"), de a legtöbb nem, így bármelyik Extra Pakliban benne lehetnek. Így a Szinkró Szörnyek általában sokkal használhatóbbak egy pakliban, mint a Fúziós vagy a Rituális Szörnyek, mivel csak egy sima Tuner és egy másik szörny kell hozzá, hogy Megidéződjenek, és majdnem mindegyik Pakli használni tud néhány Tunert. Viszont a Rituális és a Fúziós Szörnyek általában megkövetelnek bizonyos különleges szörnyeket, hogy azok a mezőn vagy a Temetődben legyenek, hogy Megidézd őket a megfelelő Varázs Kártyával.

Stratégiailag elmondható, hogy a Szinkró Szörnyek lehetővé teszik a nagy mennyiségű gyors teljesítményt, hogy viszonylag könnyen és gyorsan Megidéződjenek. A legtöbbnek nagyon erős képessége van a könnyű Megidézhetősége mellett. Nem feltétlenül van szükségük állandó kártya előnyre a Fúziós Szörnyekkel ellentétben, mert a játékos bármennyi kártyát felhasználhat az Anyag Szörnyek közül, hogy végrehajtson egy Szinkró Idézést egy kör alatt, de megvan a nagyobb rugalmasság és a gyorsaság előnye a Fúziós Szörnyekkel ellentétben, annak köszönhetően, hogy a legtöbbjüknek nincs konkrét követelménye a Megidézéséhez. Így a játékosnak egy mezőn lévő Tuner és egy nem-Tuner szörnnyel mindig van egy vagy két lehetősége az Idézésre, különösen, ha olyan kártya hatásokat használ, melyek megengedik a Szintek megváltoztatását.

Néhány Szinkró Szörny 2 vagy több nem-Tuner szörnyet követel, hogy meg lehessen Idézni, mint a "Mist Wurm" vagy "Ally of Justice Decisive Armor". Ebben az esetben legalább 3 szörnyednek kell a mezőn lennie. Továbbá, mivel a legtöbb Szinkró Szörny általában 1 Tunert követel a Megidézéshez, addig "Red Nova Dragon" és "Vylon Omega" 2-t követel. Emellett a Jelkép Szörnyek is felhasználhatók nem-Tuner szörnyekként egy Szinkró Idézéshez, mert van Szintjük, és a Szinkró Szörny nem követeli meg, hogy a Jelképek ott legyenek, amikor a Szinkró Szörny Megidéződik.

Mivel a Szinkró Szörnyek az Extra Pakliba tartoznak, oda kerülnek vissza, amikor a kézbe vagy a Fő Pakliba kerülnének vissza, mint ezelőtt a Fúziós Szörnyek. Emellett, a Fúziós Szörnyekhez hasonlóan nem lehet őket Speciálisan Megidézni a Temetőből, ha nem lettek először megfelelően Szinkró Idézve. Mint minden Speciális Idézésnél, a jellemző kritériumnak itt is teljesülnie kell.

Van még két további speciális típusú Szinkró Szörny: a Hangolódó és a Gyorsított Szinkró. Ez előbbi olyan Szinkró Szörny, mely egyidejűleg Tuner Szörny is. Általában olyan képességük van, ami lehetőséget ad egy egyszerű Szinkró Idézésre (akár azzal, hogy megengedi neked, hogy Szinkró Idézz az ellenfeled körében, akár azzal, hogy változtatja a saját Szintjét és korlátozza a Szinkró Idézéseken kívüli Speciális Idézéseket). Ezek általában ez utóbbi Szinkró Idézésének végrehajtásához vannak felhasználva, ami egy olyan fajtájú Szinkró Szörny, aminek szüksége van minden Szinkró Anyagra, hogy Szinkró Idézni lehessen. A Szintjük mindig magas és erőteljes képességeik vannak, a képesség negálástól egészen a többszöri támadásig (ÉS a képesség negálásig).

Hasonlóan ahhoz, ahogyan a Szinkró Szörnyek helyettesítették a Rituális és a Fúziós Szörnyeket, amikor a Yu-Gi-Oh! 5D's elindult, az Xyz Szörnyek helyettesítették a Szinkró Szörnyeket, amikor a Yu-Gi-Oh! ZEXAL elindult.

Viszont, amíg a Szinkró Szörnyek nem jelennek meg a ZEXAL animében és mangában, a Szinkró Szörnyek további támogatása időnként még megjelent a TCG-ben, habár mindegyik ZEXAL-éra elsődleges célja az Xyz Szörnyek gyártása volt. A Generation Force, az Order of Chaos, a Photon Shockwave és a Cosmo Blazer kiegészítő csomagok TCG-s verziója mind tartalmaz 1-3 új Szinkró Szörnyet annak ellenére, hogy elsődlegesen Xyz Szörnyeket tartalmaz. A Szinkró Szörnyek szintén megjelentek a 2012 Collectors Tin-ekben, mint promóciós kártyák, és új Szinkrókat még kiadtak a különböző Hidden Arsenal készletekben; a Hidden Arsenal 5: Steelswarm Invasion-ben és a Hidden Arsenal 6: Omega Xyz-ben. A legutolsó kiegészítés a Gold Series-ben van, a Gold Series: Haunted Mine újranyomtatott Szinkró Szörnyeket is tartalmaz. A 2012 Premium Collectors Tin is tartalmaz 3 új Szinkró Szörnyet, illetve számos Szinkró Szörny újra lett nyomtatva a 2013 Collectors Tin-ben. A Judgment of the Light volt az első alkalom, mióta az Xyz Szörnyek megjelentek a játékban, hogy a Szinkró Szörnyek több támogatást és új szörnyeket is kaptak, köztük 8 új Szinkrót, és nagyjából ugyanennyi jelent meg TCG-ben a Yu-Gi-Oh! 5D's érájában. Az egyik legújabb Strukturált Pakliban, a Structure Deck: Saga of the Blue-Eyes White Dragon-ben bemutatkozik a "Blue-Eyes White Dragon" Szinkró Hasonmása, az "Azure-Eyes Silver Dragon". A Shadow Specters-ben 4, a Legacy of the Vailant-ban 3 Szinkró Szörny jelent meg, illetve tartalmazott teljesen új, jól használható és generikus szörnyeket, mint a "Giganticastle" és "Leo, the Keeper of the Sacred Tree"; TCG-exkluzív szörnyeket, mint a "Powered Inzektron"; és olyan Szinkró Szörnyeket, melyek csak az OCG-ben léteztek, mint "Celestial Wolf Lord, Blue Sirius".

Viszont, a Duelist Alliance-tól kezdődően a Primal Origin után (ami a legutolsó Yu-Gi-Oh! ZEXAL alapú készlet), a Konami közzétette, hogy a Szinkró Szörnyek, az Xyz Szörnyek, a Rituális Szörnyek és a Fúziós Szörnyek ugyanakkora támogatást fognak kapni. Még több Szinkró Szörny, melyek formálisan OCG-exkluzívak, jelent meg végül a TCG-s Premium Gold készletben, sok másik újranyomtatott Gold Series-es Szinkró Szörnnyel együtt.

A Duelist Alliance, a legújabb készlet a TCG-ben, tartalmazza az első, tisztán Szinkró Idézés-központú archetípus megjelenést, az Xyz Szörnyek debütálása óta, a "Yang Zing"-eket. A pakli a szörnyek újratöltésére fókuszál úgy, hogy mindig helyettesíti önmagát egy másik "Yang ing"-gel, amikor egy megsemmisül, ezáltal könnyedén összegyűjti azt, ami szükséges bármelyik speciális Szinkró Szörny megidézéséhez, miközben mindegyik különböző "Yang Zing" szörny plusz kiegészítést ad a megidézett Szinkró Szörnynek. A paklinak megvan a saját Szinkró Szörnye is, "Baxia, Brightness of the Yang Zing", ami képes letisztítani az ellenfél teljes térfelét, amikor megidéződik.

Szerepük az animében


A Szinkró Szörnyeknek megvan a hatalmuk, hogy manipulálják az Ener-D-t, megengedve ezzel az emberiségnek, hogy felgyorsítsa az evolúciót. Ez egy vitatott része volt a Yu-Gi-Oh! 5D's cselekményének és a sorozat ellenségeinek részéről. Viszont, sosem magyarázták meg pontosan, hogy a Szinkró Szörnyek hogyan szerezték meg ezt a képességet.

Egy lehetséges elmélet szerint a Szinkró Szörnyek hozzákapcsolhatók az "emberi evolúció szimbólumai" kijelentéshez. Ez lehet a magyarázat, ha figyelembe vesszük, milyen bonyolultan kapcsolódik az emberiség a Párbaj Szörnyekhez és az Ener-D-hez. Jakob állapította meg, hogy az emberek túlzott Szinkró használata miatt az Ener-D gyorsabban forog, több energiát termel, és így gyorsítja az emberi evolúciót. Ez amiatt lehet, hogy a Szinkrók energiája táplálja az emberi evolúciót, mert ők az "emberi evolúció szimbólumai". Az emberiség az evolúció utáni tudatalatti vágyát fejezi ki a Szinkró Szörnyek megszállott és túlzott használatával.

Míg a Yu-Gi-Oh! ZEXAL-ban nem jelennek meg Szinkró Szörnyek, a Yu-Gi-Oh! ARC-V-ben megjelenik egy Szinkró Szörny az első részben, "XX-Saber Gottoms", ami később szintén megjelenik a szériában, s amit az "X-Saber" Párbajozó, Yaiba Todo használ. Declan is használ Szinkró Szörnyet, míg Yugo kifejezetten Szinkró Paklit használ, Gong pedig belerakott néhány Szinkró Szörnyet a Paklijába. Ők mind azt mondják, hogy ezek olyan szörnyek, amit csak az elit használhat, és ezek az Extra Pakli Szörnyek egyetlen típusa, amit a Szinkró Dimenzióban használnak.

Példa


Stardust Dragon

Érdekességek


 • Jelenleg nincs Víz és Hal-Típusú Szinkró Szörny.
 • A Gép-Típusú szörnyek jelenleg a legváltozatosabb szörnyek a Szintjeik szerint, mivel vannak 2-es, 3-as, 4-es, 5-ös, 6-os, 7-es, 8-as, 9-es, 10-es és 12-es Szintű Szinkró Szörnyek.
  • Ezeket a Sárkány-Típusú szörnyek követik, melyekből van 4-es, 5-ös, 6-os, 7-es, 8-as, 9-es, 10-es, 11-es és 12-es Szintű Szinkró Szörny.
 • A mindössze 3 Zombi-Típusú Szinkró Szörny ("Revived King Ha Des", "Doomkaiser Dragon" és "Archfiend Zombie-Skull") mind a már meglévő szörnyek zombisított verziói, és mindegyik a "Plaguespreader Zombie"-t követeli meg, hogy a Tuner Szörnye legyen.
  • Ezek mind 6-os Szintűek.
 • A mindössze 3 Dinoszaurusz-Típusú Szinkró Szörny tagjai a "Jurrac" archetípusnak.
 • A "Star Eater" az egyetlen Szinkró Szörny, aminek a Szinkró Idézését nem lehet negálni, és az egyetlen, ami meggátolja a kártyák és a képességek aktiválását, amikor Szinkró Idéződik.
  • Továbbá, eddig ez az egyetlen 11-es Szintű Szinkró Szörny.
 • "XX-Saber Gottoms" az egyetlen Szinkró Szörny, amit úgy is meg lehet Idézni, ha mindegyik Szinkró Anyaga Tuner Szörny, mivel nincs rajta a nem-Tuner szörny mondat.
 • "Sea Dragon Lord Gishilnodon" az egyetlen Szinkró Szörny, mely meghatározza a Szinkró Idézéshez szükséges nem-Tuner szörny Szintjét.
 • "T.G. Recipro Dragonfly" jelenleg az egyetlen 2-es Szintű Szinkró Szörny, ami nem egy Tuner Szörny.
Forrás

Kommentek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!