Menü Keresés Belépés Regisztráció
Hungarian Yu-Gi-Oh Website!
Magyarország első számú Yu-Gi-Oh weboldala!
szabalykonyv';

Xyz Evolúció

Az Xyz Evolúció, vagy Xyz Váltás (エクシーズ・チェンジ Ekushiizu Chenji) a japán verzióban, egy Xyz Idézésre használt módszer a Yu-Gi-Oh! Zexal sorozatokban, mely eljáráskor olyan Xyz Alapanyagokat használnak fel Xyz Idézéshez, melyek maguk is Xyz Szörnyek. Az Xyz Idézés ezen fajtáját először Tsukumo Yuma hajtotta végre a 18. részben.

Egy példa Xyz Evolúcióra


"Általános" Xyz Evolúció


Ezeket a kártyákat normális úton is Xyz Idézni lehet, de akár még úgy is, hogy bizonyos lapokat fordítunk csak össze. Ezek nem állnak semmilyen kapcsolatban a Káosz Erejével, sem pedig a Káosz vagy a Ragyogó Xyz Evolúcióval. "Constellar Ptolemy M7" Megidézése is megjelenik a Yu-Gi-Oh! ARC-V-ben e képesség által, de ezt nem Xyz Evolúcióként említik.

Káosz Xyz Evolúció


Káosz Xyz Evolúció
A Káosz Xyz Evolúció (japánul: カオスエクシーズ・チェンジ Kaosu Ekushiizu Chenji, azaz Káosz Xyz Váltás) az Xyz Evolúciók egy típusa, melyet az anime 18. részében használt először Tsukumo Yuma. Az Xyz Szörnyét Xyz Alapanyagként használta fel ennek végrehajtásához, amire más "normális" Xyz Szörnyek egymaguk nem képesek. Két kivétellel a Káosz Xyz Evolúció példa a Rangemelés elnevezésű eljárásra.

A Káosz Xyz Evolúció során az eredeti Xyz Szörny a meglévő Xyz Alapanyagaival együtt az új Xyz Szörny Xyz Alapanyagaivá válik. Az animében egy Káosz Számozott lehívásához szükségeltetik, hogy a játékos megtisztítsa maga előtt az ösvényt a fény felé a káosz zűrzavarától. Emellett a Varian (vagy Barian) Inváziókor a Káosz Xyz Evolúciót egy Rangemelő Varázslappal (Rank-Up-Magic) véghez lehetett vinni. Ilyen Rangemelő lap a "Rank-Up-Magic Barian's Force", a "Chaos Field" Mező Varázslap, vagy a "Don Thousand's Throne" Folyamatos Varázslap".

Egy Káosz Xyz Evolúciót kétféleképpen lehet végrehajtani: Rangemelő Varázslap használatával (a Káosz Xyz Szörnyeket (CXyz) és a Káosz Számozottak (Number C) nagy részét), valamint olyan lapokkal, melyeknek képessége értelmében Speciálisan Idézheted a mezőre egy bizonyos Számozott szörny felhasználásával.

Az animében további kettő, egyszeri alkalommal bevetett Káosz Xyz Evolúciót láthattunk:
  • A 137. részben Vektor egy Közvetlen Káosz Xyz Evolúciót hajtott végre (japánul ダイレクト・カオスエクシーズ・チェンジ Dairekuto Kaosu Ekushiizu Chenji, azaz Közvetlen Káosz Xyz Váltás). A "Rank-Up-Magic Admiration of the Thousands" használatával Xyz Idézte "Number C5: Chaos Chimera Dragon"-t, ami így alkalmazhatta azon képességét is, melynek bevetéséhez az eredeti Számozottjának, "Number 5: Des Chimera Dragon" Xyz Alapanyagkénti jelenléte szükséges.
  • A 140. részben Don Millenium egy Végső Káosz Xyz Evolúciót vitt végbe (japánul: エクスターミネーション・カオスエクシーズ・チェンジ Ekusutaamineeshon Kaosu Ekushiizu Chenji, azaz Végső Káosz Xyz Váltás). Megidézte "Number Ci1000: Numerronius Numerronia"-t annak eredetije, "Number C1000: Numerronius" pusztulását követően, majd magához csatolta azt Xyz Alapanyagaként.

Nem-Rangemelő Módszerek


Ezeket a szörnyeket Speciálisan Idézhetjük normális Xyz Idézéssel (ez egyfajta Speciális Idézés), de akár egy lent lévő bizonyos lap felhasználásával is; "Number C32: Shark Drake Veiss" Ráidézhető "Number 32: Shark Drake"-re, és ugyanígy "Number C39: Utopia Ray" is Megidézhető "Number 39: Utopia"-ra.

Rangemelő Xyz Evolúció


A Rangemelő Xyz Evolúció (japánul ランクアップ・エクシーズ・チェンジ Rankuappu Ekushiizu Chenji, azaz Rangemelő Xyz Váltás), amit Dupla Rangemelésként is ismernek, a Rangemelő Xyz Idézés egy fejlettebb formája a Yu-Gi-Oh! Zexal animében. Eliphas alkalmazta először ezt az eljárást a 119. részben.

A Káosz Xyz Evolúcióhoz hasonlóan az Xyz Idézéshez használt Xyz Szörny a maga Xyz Alapanyagaival együtt itt is az új szörny Xyz Alapanyagaivá válnak. Azonban az előbb említett eljárással ellentétben ez az eljárás nem a Káosz erejét használja. Ezt csak Rangemeléssel lehet véghez vinni, de nem egyszerűen egy bizonyos szörny felhasználásával. Ezt a lépést ezidáig csak egyetlen lappal lehet elvégezni, mégpedig a "Rank-Up-Magic Astral Force" lappal.

A Zexal legutolsó, 146. részében Astral bemutatott egy újfajta Felsőbbrendű Xyz Evolúciót, az ún. Felsőbbrendű Hiper Xyz Evolóciót (japánul ランクアップ ハイパーエクシーズチェンジ Rankuappu Haipaa Ekushiizu Chenji). A "Hyper-Rank-Up-Magic Ultimate Force" nevű Varázslap lehetővé tette számára, hogy felemelje az 1-es Rangú "Number 39: Utopia Roots" Rangját egészen 10-esig, Megidézve így "Number 99: Hope Dragun" t.

Ragyogó Xyz Evolúció


A Ragogyó Xyz Evolúció (más néven Ragyogó Xyz Váltás, japánul: シャイニングエクシーズ・チェンジ Shainingu Ekushiizu Chenji) az Xyz Idézés egy formája, mely a Yu-Gi-Oh! Zexal mangában jelent meg, és hasonló az animében látott Káosz Xyz Evolúcióhoz. Tsukumo Yuma használta először a 32. fejezetben. Az Xyz Szörnyeket Xyz Alapanyagként használják fel az Idézéshez, melyre magától egyetlen másik Xyz Szörny sem képes. Az eredeti Xyz Szörny és annak Xyz Alapanyagi az új Xyz Szörny Xyz Alapanyagaivá válnak.

A mangában egy képessége által Astral hozta létre a Ragyogó Xyz Evolúciót, mikor Yuma, Kaito és Shark mellkasa előtt egy-egy fénygömb jelent meg, melyek a köztük lévő kötelék létrejöttét hivatottak reprezentálni. Astral szerint a hármójuk közötti kötelék megerősödésével egyfajta erő szabadult fel, mely által a Ragyogó Számozott megjelent Yuma Extra Paklijában. Abban a pillanatban egyébként Astral olyan tisztán ragyogott fel, hogy egy pillanatra láthatóvá vált.

Rangcsökkentő Xyz Evolúció


A Rangcsökkentő Xyz Evolúció, más néven Rangcsökkentő Xyz Váltás (japánul: ランクダウン・エクシーズ・チェンジ Rankudaun Ekushiizu Chenji) eljárással hívtak le alacsonyabb Rangú Xyz Szörnyeket a Yu-Gi-Oh! Zexal animében. Először Eliphas és Yuma párbaja alatt láthattuk. Yuma bevetette a "Rank-Down-Magic Numeron Fall" lapot, hogy lefokozza "Number 39: Utopia"-t "Number 39: Utopia Roots"-szá.

Egyéb érdekesség

  • Az Xyz Evolúció hasonló a Yu-Gi-Oh! 5D's-ben látott Gyorsított Szinkró Idézéshez, ami a Szinkró Idézés azon módszere, amikor Szinkró Szörnyet használunk fel Szinkró szörny lehívásához.
Forrás

Kommentek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!