Menü Keresés Belépés Regisztráció
Hungarian Yu-Gi-Oh Website!
Magyarország első számú Yu-Gi-Oh weboldala!
szabalykonyv';

Xyz Alapanyag

Az Xyz Alapanyagok (エクシーズ素材 (vagy X素材) Ekushiizu Sozai), az animében és a mangában Lefordított Egységek (オーバーレイ・ユニット Oubaarei Yunitto), azok a szörnyek, amelyeket felhasználnak egy Xyz Idézés során. Amikor egy Xyz Szörny Xyz Idéződik, az ehhez felhasznált szörnyek nem a Temetőbe kerülnek, hanem felhalmozódnak az Xyz Szörny kártyalapja alatt (az animében ez az összefordítás), és azontúl egy Szörny Kártya Mezőn osztoznak.

Az Xyz Alapanyagok elengedhetetlenek az Xyz Szörnyek számára, hogy bevethessék a képességeiket (pl. "Number 17: Leviathan Dragon"). Ha eltávolítunk egy Xyz Alapanyagot, hogy aktiváljuk egy Xyz Szörnyünk képességét, Leválasztásnak hívjuk. Amennyiben egy Xyz Szörny elpusztult, kivonódott vagy akárhogy máshogy elhagyta a játékteret, a rákapcsolódó Xyz Alapanyagok a Temetőbe kerülnek. Ha eltávolítanak vagy Leválasztanak egy Xyz Alapanyagot egy Xyz Szörnyről, az a Temetőbe kerül.

Az Xyz Szörnyek alatt levő Xyz Alapanyagok nem minősülnek szörnyeknek, úgyhogy az Alapanyagok még akkor is a Temetőbe kerülnek, ha például a "Dimensional Fissure" a mezőn van. Miközben egy szörny Xyz Alapanyag, nem lehet kijelölni, és ő maga sem vetheti be a képességeit, ha vannak neki.

Az Xyz Alapanyagok nem tekintendőek mezőn lévő kártyalapoknak. Mikor egy Xyz Alapanyagot Leválasztanak, és annak van bármilyen "ha elhagyja a mezőt" képessége, az nem fog érvénybe lépni, mivel az imént említettek értelmében nincs is lent a mezőn. Például "Sangan" vagy a "Goblin Zombie" kikereső képessége sem aktiválódik, ha Leválasztják őket, és a "Reborn Tengu" sem fog Megidézni egy másikat. Mindazonáltal a "Needle Sunfish" képessége érvénybe lép akkor is, ha Leválasztják, mivel ahhoz, hogy a képessége érvénybe lépjen, valahogy a Temetőbe kell kerülnie, és nem feltétlenül kell, hogy a mezőről kerüljön oda.

Egy ideiglenes szabály szerint - melyet azóta már frissítettek - az Xyz Alapanyagok pályán való jelenlétére vonatkozó szabály különbözött az OCG-ben és a TCG-ben annyiban, hogy a TCG-ben mezőn lévő lapokként tekintettek rájuk.

Válhatnak olyan szörnyek is Xyz Alapanyagokká, melyeknek képessége a Temetőben aktiválódik, függetlenül attól, hogy a mezőről kerültek-e oda, vagy sem. Ilyen például a "Dandylion", a "The White Stone of Legend", a "Tour Bus From the Underworld", az "Eclipse Wyvern" vagy a "Needle Sunfish".

Bizonyos lapok, mint például az "Overlay Owl" képes erővel Leválasztani Xyz Alapanyagokat Xyz Szörnyekről. Az "Overlay Eater"-nek megvan az a képessége, hogy Leválassza az ellenfeled egyik Xyz Szörnyének egy Xyz Alapanyagát, melyet aztán rácsatol az egyik Xyz Szörnyedre a térfeleden. Az "Xyz Unit" maga is Xyz Alapanyagként értelmezhető, ha fel van szerelve egy Xyz Szörnyre.

A Yu-Gi-Oh! Zexalban az Xyz Alapanyagokat fénygömbökként ábrázolják, melyeknek színe megegyezik annak az Xyz Szörnynek a csoportjával, amely körül keringenek. Továbbá Xyz Idézésnél a szörnyeket, melyekből Xyz Alapanyagok lesznek, a saját Csoportjuknak megfelelő fény borítja be. Mikor a játékos Leválaszt egy Xyz Alapanyagot az egyik Xyz Szörnyéről, hogy érvényesítse annak egy képességét, az Xyz Szörny különböző módokon elnyeli azt (például felfalja, kettévágja, stb...). Néhány esetben az Xyz Szörny teste az általa elnyelt fénygömbével azonos színben ragyog fel, mielőtt beveti a képességét. Ezt a PSP-re kiadott "Yu-Gi-Oh! 5D's Tag Force 6" játékban is láthattuk, mikor a játékos Xyz Idéz egy szörnyet. A Rangemelő Varázslapokkal (Rank-Up-Magic) Megidézett Káosz Xyz szörnyek (CXyz) és a Káosz Számozottak (Number C) Xyz Alapanyagai bíborvörös színű kristályokként jelennek meg, és rendszerint a szörny előtt vagy mögött helyezkednek el.
Forrás

Kommentek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!